Wat is de maximale hypotheek op mijn inkomen?1 min read

Dit is denk ik de meest gestelde vraag bij ons op kantoor. Starters, doorstromers, aspirant-kopers, gepensioneerden, ondernemers en scheidende stellen willen allen graag weten hoe hoog de maximale hypotheek op het inkomen is. Deze week hebben wij Bas Wassenberg gevraagd hoe dit precies zit. Bas Wassenberg is eigenaar van *Beta Financiële Diensten. Zijn antwoord lees je in onderstaande blog.

Bas geeft aan dat het antwoord op deze vraag steeds lastiger is om te geven. Hij neemt je in stapjes mee. Uiteraard is de hoogte van het inkomen het meest bepalend. Ben je ondernemer dan wordt in principe gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je laatste jaar tegenviel of als je korter dan 3 jaar zelfstandig bent. Banken verschillen van elkaar in de acceptatiecriteria.

Ben je in loondienst dan kijkt men naar jouw huidige inkomen en worden ook aanstaande salarisstijgingen meegenomen. Vast dienstverband is lang niet altijd nodig. Is een deel van jouw inkomen een zogenaamd flexbudget, dat je kunt gebruiken voor vakantiegeld maar ook voor vrije dagen, dan telt dat inkomen sinds 1 januari 2024 opeens niet meer mee voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Ben je met pensioen dan gelden weer andere, gelukkig soepele, leennormen.

De stand van de rente (hoe lager hoe gunstiger) en de rentevaste periode bepalen ook de maximaal te lenen hoofdsom. Staat jouw rente korter vast dan 10 jaar dan wordt de toets op inkomen zwaarder.

Ook het energielabel bepaalt de maximale hypotheek. Hoe gunstiger het energielabel hoe meer hypotheek er mogelijk is. Maar het werkt ook andersom. Hoe ongunstiger het energielabel, hoe meer je extra bij kunt lenen voor verduurzaming van de woning.

Volg je het nog?

Sinds dit jaar is er voor gekozen om alleenstaanden meer ruimte te geven, mits ze ook echt alleen kopen en het bruto jaarinkomen ten minste € 28.000,- bedraagt.

Tot slot liggen de normen een stuk strenger als de hypotheekrente niet aftrekbaar is (box 3) en zijn de normen weer een stuk ruimer als je gaat scheiden en de woning en hypotheek op jouw naam wilt zetten.

Kinderalimentatie en servicekosten hebben dan weer geen invloed op de maximale hoofdsom. Leuker kunnen we het niet maken en makkelijker helaas ook niet.

Speciaal voor de starters:

Een starterslening is nog steeds mogelijk! Ben je starter, check dan of je in aanmerking komt voor de starterslening in jouw gemeente. Dit kunt je doen via www.svn.nl/starterslening. Conclusie: laat je goed inlichten voordat u stappen onderneemt.

*Bèta Financiële Diensten ontvangt geen enkele provisie van geldgevers en is daarmee een volledig onafhankelijk advieskantoor. Indien u via Bèta uw hypotheek regelt, betaalt u geen afsluitkosten aan uw bank. Bèta is gevestigd aan de Zijlweg 61 in Haarlem. Het eerste (kennismakings)gesprek is altijd op kosten van Bèta, vertrouwelijk en vrijblijvend. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Bèta Financiële Diensten. Dat kan telefonisch 023 – 8 200 300, per mail info@betafd.nl of via de website www.betafd.nl

Maximale-hypotheek

Kennismaking

Beoordeeld met een:

9,3

Reviews

Alle beoordelingen afkomstig
van www.funda.nl