Energie besparen doe je zo!1 min read

In een wereld waar de impact van klimaatverandering steeds duidelijker wordt, is het belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door bewust met energie om te gaan. Met een aantal kleine maatregelen kun je al flink wat energie, en ook kosten, besparen. Energie besparen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit blog delen we praktische tips om energie te besparen in je dagelijks leven.

 

✅ Zet de verwarming lager

Zet je verwarming op maximaal 19 °C en trek een lekkere warme trui aan. Zo bespaar je per jaar 7% op je energierekening. Verwarm daarnaast alleen de ruimtes waar je veel bent, zoals je woonkamer of keuken. Dit is een makkelijke manier om energie te besparen.

✅ Upgrade naar LED-lampen

Ledlampen zijn zuiniger dan andere lampen. Ze verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee. Hoewel LED-lampen wat duurder zijn, levert deze investering op de langetermijnbesparingen op. Ze verbruiken namelijk tot 90% minder stroom dan gloei- of halogeenlampen en gaan wel 30 tot 50 keer langer mee.

✅ Ventileer je huis regelmatig

Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Het is daarom belangrijk om je huis regelmatig te ventileren, waardoor vochtige lucht minder kans krijgt om zich op te hopen. Dit zorgt voor een snellere opwarming van je woning en een besparing op gas. Dit kan jaarlijks tot wel €100 schelen.

✅ Verbeter de efficiëntie van je apparaten

Veel huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers worden minder energie-effectief wanneer zij oud zijn. Overweeg om oude, minder efficiënte apparaten te vervangen door nieuwe, energiezuinige versies. Daarnaast is het slim om elektronica uit te zetten als je ze niet gebruikt. Apparaten in stand-by modus verbruiken nog steeds energie. Schakel ze volledig uit wanneer je ze niet gebruikt, of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar om alle apparaten in één keer uit te zetten.

✅ Beheer je waterverbruik

Het besparen van water kan indirect ook energie besparen, omdat het energie kost om water te verwarmen. Repareer lekkende kranen en overweeg waterbesparende apparaten, zoals een toilet met dubbele spoeling. Ook korter douchen kan hierbij helpen. Door maximaal 5 minuten te douchen bespaar je ook gas. De kosten die je bespaart, kun je investeren in een waterbesparende douchekop. Zo bespaar je water én energie.

 

Wil jij meer blogs zoals dit blog lezen? Je bekijkt het hier!

Kennismaking

Beoordeeld met een:

9,3

Reviews

Alle beoordelingen afkomstig
van www.funda.nl